Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

FUAF’tan Aygün’e Destek

Alevilik

FUAF’tan Aygün’e Destek

Meclis’te Cemevi telabine verilen red kararı üzerine Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu konuyla ilgili bir açıklama yaptı.
DersimNews.com  Türkiye’de 20 milyon Alevi yaşamıyormuş gibi davranan, onların taleplerini her fırsatta Sunni-Hanefi anlayışla yapılanan Diyanet İşleri Başkanlığı’na sorarak cevaplar veren AKP hükümetinin işlevi nedir? Ülkeyi Diyanetle yönetmek istiyorsanız, biz yo…kuz bu hinlikte. Devlet molla anlayışla yönetilmez. Yönetilse de buna demokrasi denmez.
Üniversitelere de camiyi savunup, inanç özgürlüğünden dem vurup, 20 Milyon Aleviye Cemevini çok görenlere bir çif sözümüz olacaktır elbet; “İnancımızla oynayıp, sinir katsayımızı artırmayın”
Kimin nasıl inandığı ve nereyi ibadethane saydığı yalnızca kendisini ilgilendirir. Aleviler için ibadethane Cemevidir. Kabul etsenizde etmesenizde bu böyledir.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvaları, hükümetin kararları inanç özgürlügüne aykırıdır. Herkesten toplanan vergilerle finans edilen, Anayasal zirhla korunan Diyanet haram yemektedir. Bizler biliyoruz ki Müslümanlar haram yemezler. Sunnilik inancına hizmet eden Diyanet toplumsal barışı tehdit eden bir kurum haline gelmiştir.
Yurttaşların renkleri, ırkları, dilleri, dinleri ne olursa olsun, yasalar önünde eşittirler. Devlet protokolunde Diyaneti 52. sıradan 5. sıraya almayı hedefleyenler, Alevilere Cemevini çok görüyorlar.Biz Aleviler için Cemevlerimiz yaşamsal bir öneme sahipken, bizi camiye sokmak isteyenler yaşam hakkımızı elimizden almak istiyorlar. Tarihten günümüze Alevileri katleden zihniyet, şimdide Aleviliği katletmek istiyor.

Bizler, Alevilerin yaşam hakkına göz dikenlere, “camiyi bırakın gelin cemevinde ibadet edin” diyormuyuz ki; Diyanet İşleri Başkanlığı bu yetkiyi kendinde görüp Alevileri camiye çağırıyor. Bu ne curet.

AKP hükümeti Aleviliği tarif etmek, onların ibadet yerlerine yönelik fetvalar vermek yerine, Alevilerin ve diğer inançsal toplulukların demokratik hak ve taleplerine inanç özgürlüğü kapsamında çözüm üretsin. İşte o zaman toplumsal barış adına olumlu bir iş yapmış olur.
Aleviliği tanımlamaya kalkan, Alevilerin Cemevi talebine “Camiye buyurun” diye yanıt veren hükümeti ve onun fetva kurumu Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ciddiye almıyoruz.

Asimilasyon politikalarınızı, Başbakanın, TBMM Başkanı ve DİB başkanının referanslarını ve fetvalarını tanımıyoruz.

Erdal KILIÇKAYA
Genel Başkan
Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu
FUAF

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Continue Reading
You may also like...
1 Comment

1 Comment

  1. bertal

    01/08/2012 at 20:03

    Aleviler “muslumaniz” dedikçe adamlar da “muslumanlarin ibadet yeri, kitabi, kurali….budur, uyun”derler.
    Musluman degiliz, degiliz, degiliz demek lazim, Kiliçdaroglu ile Akkiraz ne derse desinler.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 + fourteen =

More in Alevilik

To Top