Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Tuncel Kurtiz Hayatını Kaybetti…

Haberler

Tuncel Kurtiz Hayatını Kaybetti…

Sinema, tiyatro oyuncusu, yönetmen ve senarist Tuncel Kurtiz 77 yaşında yaşamını yitirdi. 

tuncel-kurtiz

Tuncel Kurtiz

Sinema ve tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz hayatını kaybetti.

Sanatçının Beşiktaş’taki evinde düşüp başını vurduğu belirtiliyor.

Kurtiz’in cenazesi, kesin ölüm sebebinin belirlenmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

Tuncel Kurtiz’in hayatı…
Tuncel Kurtiz (d. 1 Şubat 1936, Bilecik), tiyatro ve sinema oyuncusudur. 1986 Berlin Film Şenliği’nde en iyi erkek oyuncu seçil­miştir.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesin­de öğrenim gördü. Gençlik Tiyatrosu’nda sahnelenen Eugene O’Neill’in Büyük Allah Brown oyunuyla amatör olarak tiyatroya başladı. 1961′de İstanbul Şehir Tiyatrosu’n­da Celâl Esat Arseven’in Üçüncü Selim oyunuyla profesyonel oldu. Küçük Sahne, Kent Oyuncuları, Dormen Tiyatrosu, Bul­var Tiyatrosu, Gen Ar Tiyatrosu ve Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. 1967′de bir grup arkadaşıyla birlikte Halk Oyuncuları topluluğunu kurdu.

Kurtiz sinema çalışmalarına 1964′te Şeyta­nın Uşakları filmiyle başladı; Güzel Bir Gün İçin (1965) ve özellikle Umut’ta (1970) ilginç tipler çizdi. 1974′ten sonra İsveç’e yerleşti. Stockholm’de Halk Oyuncuları adlı topluluğu kurdu. 1986′da Peter Brook’un yönettiği Mahabharata oyununda rol aldı. Bu dönemde Otobüs (1974), Kanal (1978), Sürü (1978), Bereketli Topraklar Üzerinde (1979) gibi filmlerde oynadı. 1979′da, rol de aldığı Gül Hasan adlı filmi yönetti. Bu filmle 1981 Antalya Altın Portakal Film Şenliği’nde en iyi senaryo ödülünü birlikte çalıştığı Nurettin Sezer’le paylaştı. Shimon Dotan’m yönettiği Hiuth Hagdi (1986; Ku­zunun Gülücüğü) adlı İsrail yapımı filmde canlandırdığı köyün bilge delisi Hilmi rolüy­le 1986 Berlin Film Şenliği’nde en iyi erkek oyuncu seçildi ve Gümüş Ayı Ödülü’nü aldı.

2009 yılının ilk günlerinde vizyona giren olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterine can vermiştir. Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizide Ramiz Karaeski karakterini canlandırmış ve tanınırlığı daha da yükselmiştir.

2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Edremit’in Çamlıbel kasabasında eşi ve kayın biraderi ile beraber işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır. Aynı yıl BBC’nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir.

Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanında, Ekim 2011′de 48. Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 3 =

More in Haberler

To Top