Alevilik
Maraş’ta Katliam Anmasına Sıkıyönetim Engeli!
Maraş katliamının 36’ncı yıl anmasında kente girmek isteyen Alevi yurttaşlar 9 saat bekletildi.Valiliğin yasağı nedeniyle Maraş’a kent dışından gelenlerin girişlerine izin verilmedi
Dersimnews.com – AKP Hükümeti, ‘Alevi Açılımı’ konusunda ne kadar samimi(!) olduğunu Maraş’ta anma yapılmasına izin vermeyerek bir kez daha gösterdi.
Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği gibi Alevi örgütlerinin çağrısıyla Maraş’ta yapılacak anmaya katılmak için gidenler, Narlı Beldesi girişinde uzun bir süre bekletildi. Jandarma anma için kente girmek isteyenlere izin vermedi. Engellemelere rağmen dönmeyen gruplar, karayolunda beklemeye başladı. Jandarma barikatı ve TOMA’ların önünde oturma eylemi yapan kitle, alana gelen Pazarcık Kaymakamı Mehmet Boztepe ve İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan ile bir süre görüştü. HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Alevi kurum temsilcileri, engellemenin kaldırılması için akşam saatlerine kadar görüşmeler yaptı.
Maraş katliamının 36’ncı yildönümünde Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, kentte
sıkıyönetim ilan etti. Türkiye’nin dört bir yanından Maraş’ta düzenlenecek anma etkinliğine katılmak istenen vatandaşlar 9 saat boyunca şehre alınmadı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Kahramanmaraş Valisi Güvençer ile konuşarak kentin girişinde bekletilen vatandaşların kente girmesini sağladı.
2200 Polis, 10 TOMA
19-26 Aralık Maraş katliamının ardından 36 yıl geçti. Yakınlarını katliamda kaybeden Alevi yurttaşlar 36 yıl sonra bir anma töreni yapmak istedi ancak Kahramanmaraş Valiliği, kentte sıkıyönetim ilan etti. Polis şehirde toplam 2200 çevik kuvvet ve 10 TOMA ile olası bir anma töreni için önlem aldı.Kente ayrıca Malatya ve Adana’dan çok sayıda takviye ekip geldi. Alevi mahallelerine giriş çıkışlar ise kapatıldı.
Yakınlarını Kaybedenler Alınmadı
Bu sırada katliamda yakınları kaybeden çok sayıda Alevi yurttaş Kahramanmaraş’a akın etti. Yurttaşların kente girişleri ise engellendi. Kentin girişindeki gişelerde 1000’den fazla Jandarma ve polis nöbet tuttu. Yurttaşlar kentin girişinde bulunan vatandaşlar ise yaklaşık 9 saat kente alınmadı.
Yörük Selim Mahallesi’nde toplanan grup ise kente giremeyen yakınlarını anma etkinliği yapmak için bekledi. Buradaki grup önce Cemevi için alınan boş araziye gidip, buraya karanfil bıraktı. Ardından da kente girişine izin verilmeyen yurttaşların yanına doğru hareket ettiler. CHP Kahramanmaraş Milletvekilli Durdu Özbolat, önce alay komutanı ve emniyet müdürü ile konuştu. Ardından da Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Gğüvençer’i arayarak vatandaşların kente alınmasını talep etti. Uzun telefon konuşmalarının ardından 9 saat süren gerginlik sonra erdi ve vatandaşlar kente alınmaya başladı.
Uzun bekleyişin sona ermesinin ardından otobüslerle Narlı İlçesi’ne doğru hareket edildi. Burada bulunan Cemevi’nin önünde grup adına bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, 36 yıl önce olan katliam kınanırken, Kahramanmaraş Valiliği’nin sıkı yönetimi protesto edildi.
Bu arada vatandaşların girmemesi için kurulan jandarma ve polis barikatını yıkan Özbolat ise şöyle konuştu: “36 yıl önce çok acı bir olay oldu burada. Yıllarca birlikte yaşayan insanlar provakasyonlar sonucu birbirinin üzdüler, canlarını yaktılar. Siyasi boyutuna girmeyeceğim ama orada katledilen insanların yakınları şehri terk etti. Bir kısmı yurt dışına göçtü. Param parça oldular yani. Dolayısıyla bu acıyı yaşayan Alevi aileleri bu anmayı yapmak istiyorlardı. Zaten ilk anma tekinliği 33 yıl sonra yapıldı. Her seferinde devlet güçlük çıkartıyor. Devletin bir anma etkinliğine izin vermemesi çok ayıp. Dünde aynı şey oldu. Şehirde zaten 3-4 gündür bir gerilim vardı. O gerilim uzamasın diye geldim. Şehre gelen insanlar gişelerde durduruldu, kente sokulmadı. Burada Sayın Vali, alay komutanı ve emniyet yetkilileri ile konuşarak olayı çözdük.”
Maraş’ta düzenlenen etkinliğie Türkiye’nin dört bir yanından Alevi yurttaşlar akın etti. Törene ayrıca CHP Kahramanmaraş Milletvekilli Durdu Özbolat, CHP Dersim Milletvekilli Hüseyin Aygün, HDP Milletvekilli Sebahat Tuncel ve çok sayıda Alevi Derneği Genel Başkanı katıldı.
NARLIDER’DE ANMA YAPILDI
Valiliğin Maraş katliamını bu yıl da Maraş’ta protestoya engel olması nedeniyle, yaklaşık iki bin kişi engelleri aşarak Narlı Beldesi’nde katliamı protesto ettiler.
Olağanüstü koşulların yaşandığı Maraş’a girişler tutulduğu için binlerce kişi Maraş’a giremedi. Katliamın gerçekleştiği Maraş Yörükselim Mahallesi’nde bir araya gelenler oradaki Cemevi’nde basın açıklaması yaptıktan sonra, Maraş’a sokulmayan kitleyle Narlı Beldesi’nde buluştular.
Narlı’da miting yapan Alevi kuruluşları başkanları birer konuşma yaptılar. Narlı’da yapılan mitingte Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Dernekler Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu başkanları konuştu. Konuşmalarda AKP iktidarı protesto edilirken, direnmenin kazanmanın olacağına ve birliğe vurgu yapıldı.
Narlı’da Cemevi önünde düzenlenen törende ise katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan tertip komitesi başkanı Salman Akdeniz, “Yol kesmekle aslında Maraşlı provoke ediliyor. Yasaklarla Sünniler özgürleşmez, Alevilerin de Maraş’a olan korkuları devam eder” dedi. ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş de “36 yıl önce katledilen canlarımızı ancak yeni anmaya başladık. Ancak devlet buna da izin vermiyor. Bu anlayışla Alevi açılımı olmaz. Devletin hükümetin samimiyetsiz yaklaşımı ortaya çıkmıştır” dedi. Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut da “Sayın Başbakan Hacıbektaş’ta destur istedi, Dersim’de ikrar verdi, dedelerin elini öptü ama bugün şehitlerimizi anmaya müsaade etmedi. İnsanlarımızı yollarda rehin aldılar” dedi. Özpolat da 36 yıl önce olayları yaşayan biri olarak acıyı hâlâ içinde hissettiğini belirtti.
Britanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil ise “Maraş halkının bu katliamla yüzleşmesi gerekir. Her ne kadar devlet yaptı desek de maalesef katliamın içinde Maraşlılar da vardı. Dolayısıyla bu kara lekeyi onların kaldırması gerekir” dedi. Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Müslim Doğan da “Devlet derhal özür dilemeli” dedi. Daha sonra Alevi dedesi Gezi Metin tarafından gülbenk okundu ve katliamlarda ölenler için lokma dağıtıldı.