Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

İzzettin Doğan: Meclisin Bu Kararı Densizliktir

Gündem

İzzettin Doğan: Meclisin Bu Kararı Densizliktir

TBMM Başkanlığı’nın Alevilik için, ”Bir din değil, İslam’ın bir alt yorumu. Aleviler camiye gitsin” diye görüş bildirmesine bir tepki de Cem Vakfı’ndan geldi. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan: Bu karar densizliktir!


Dersimnews.com /İstanbul
– Meclisin ”Cemevi ve benzeri yerler ibadet yeri kapsamında değerlendirilemez. Alevilerin ibadet yeri cemevi değil camidir” şeklindeki savunma yapmasına Alevi kurumlarından tepki dinmiyor. Alevi Kültür Dernekleri’nin tepkisinin ardından bir tepkide Cem Vakfı’ndan geldi. Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Doğan’ın meclisin kararını densizlik olarak tanımladı.TBMM Hukuk Hizmetleri tarafından cemevleriyle ilgili yapılan savunmayı değerlendiren Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ‘Bu karar densizliktir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurumlarıyla bir Sünni kurumlar haline gelmiştir.  Türkiye Cumhuriyeti bu haliyle laik bir devlet olma özelliğini taşımamaktadır.’ dedi.

DEVLETİN TÜM KURUMLARI SÜNNİLİĞİ TEMSİL EDİYOR

Doğan açıklamasında; Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurumlarıyla bir Sünni kurumlar haline gelmiştir.  Devlet yurttaşlarına eşit yaklaşmıyor. Tamamen Sünni inanca hizmet etmektedir.

Hacı Bektaşı Külliyesi’nin yapımında bir cami felan yoktu. O cami  daha sonra 1826’da yani 2. Mahmut’un Alevi ve genellikte de Bektaşilerin devlet kadrolarından tümüyle tasfiye edilmesi ve Yeniçerilerin kaldırılması olayından sonra oraya tayin edilen bir Nakdi şeyhinin sonradan yaptırmış olduğu bir camidir. Oysa külliyenin yapımı çok daha eskidir. Arada altıyüz fark vardır. İnsanlar cemlerini cemevinde yapmaktadırlar. Hacı Bektaş’a yakın yerde bulunan Seyitgazi’deki Hüseyin Gazi Külliyesi’nde 1208 tarihinde yapılmış bulunan cemevi bulunmaktadır. Ordaki külliyede meydanevi olarak bilinen bir cemevi bulunmamaktadır. Cemevleri bugünün ürünü değildir.” dedi.

BU KARARIN ALEVİLER İÇİN BİR GEÇERLİLİĞİ YOKTUR

Prof. Dr. İzzettin Doğan Meclis’in yaptığı savunmada, ”Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi’nde ibadethane olarak bir caminin bulunduğu görülecektir.’ ifadesinede tepki göstererek şunları söyledi: ‘Türkiye Büyük Millet Meclis’i nasıl böyle bir cevap verebilir.  Yurttaşlarının ibadet edeceği yeri tayin etme yetkisini nasıl kendinde görebilir. Devletin takdir yetkisi olamaz. bu karar tamamen densizliktir ve Aleviler için bir geçerliliği yoktur’ dedi.

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − 14 =

More in Gündem

To Top