Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

T.Ü Raporu: Munzur Vadisi Dünya Miras Listesi’ne Alınmalı

Dersim

T.Ü Raporu: Munzur Vadisi Dünya Miras Listesi’ne Alınmalı

Tunceli Üniversitesi Munzur Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için bir rapor hazırladı.

Dersimnews.com – Tunceli Üniversitesi Munzur Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için bir rapor hazırladı.

munzur

Radikal’in haberine göre; Munzur Vadisi’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için gerekli kriterlere sahip olduğu belirtilen raporda Munzur Vadisi’nin doğal yaşamı hakkında bilgiler yer alıyor.

Raporda Munzur Vadisi ile ilgili tespitler şöyle:

– Yaşayan veya yok olan bir kültür geleneğinin veya uygarlığın istisnai, ender rastlanan bir temsilcisi olması: “Çok eski inanç merkezlerine dair kalıntılar vadi boyunca korunmuş olup, vadinin Tunceli tarafına yakın Ana Fatma gözeleri kutsal mekan olarak tüm yöre halkı tarafından günümüzde de yoğun olarak kullanılmaktadır. Munzur Vadisi içinde bulunan Halvori gözeleri de bu inanç merkezlerinden biridir.”

– Özellikle geri dönülmez bir değişimin etkisi altında hassaslaşmış olan çevre ile insan etkileşiminin veya bir kültürün/ kültürlerin temsilcisi olan, geleneksel insan yerleşimi, arazi kullanımı veya deniz kullanımının istisnai bir örneği olması: ‘’Dersim’e ilk yerleşenlerce de kullanıldığı bilinen Oyma Odalar, Mağara, Sunak ve Delikli Taş’ların Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde bulunması, birinci derece arkeolojik SİT alanı olan Efkar Tepesi Ören Yeri ile Şahverdi Arkeolojik SİT Alanı Munzur Vadisi içinde bulunmakta.”

– Kara, tatlı su, kıyı ve deniz ekosistemleri; hayvan ve bitki topluluklarının evrim ve gelişiminde devam eden önemli ekolojik ve biyolojik süreçleri sunan istisnail örnekleri sunması: “Munzur Vadisi’nin doruklar bölgesinde 2 bin-3 bin metrelik zirvelerde, buzun yataklarının erimesiyle ve çöküntü alanlarının suyla dolması sonucunda oluşmuş küçük buzul ve krater gölleri bulunmakta. Bu göller Karagöl, Şer, Dilincik ve Mercan Gölleri adlarıyla bilinir. 21’i yöreye özgü endemik türler olmak Munzur Vadisi’nde 1283 bitki türü bulunmaktadır. Munzur Vadisi’nde Ayı, kurt, vaşak, porsuk, tilki, su samuru, tavşan, sincap, çengel boynuzlu dağ keçisi, keklik, ur keklik, alabalık gibi canlıların bulunmakta.”

– Bilim veya koruma açısından istisnai evrensel değere sahip tehlike altındaki türleri içeren yerler de dahil, biyolojik çeşitliğin yerinde korunması için en önemli ve dikkat çeken doğal habitatları içermesi: “Munzur Vadisi’nde huş, meşe, karaardıç, kadranardıcı, ceviz ağacı, söğüt, kavak çınar, sakızlık, dışbudak, barut ağacı, sumak, perukağacı, asma, kartopu, ve titrek kavak gibi ağaç türleri bulunmakta.”

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twelve + eleven =

More in Dersim

To Top