Connect with us

Dersim News, Dersim Haber, Dersim

Basın ve İfade Özgürlüğü Cezalandırılıyor

Haberler

Basın ve İfade Özgürlüğü Cezalandırılıyor

Zaman gazetesine yönelik yapılan operasyona gazeteci örgütleri ve muhalefetten tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası da “Basın ve ifade özgürlüğü cezalandırılıyor” başlıklı ortak bir açıklama yayınladı.

dumanli01

 


Dersimnews.com
– İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz’ın talimatı ve hakim İslam Çiçek’in kararıyla başlatılan 14 Aralık Operasyonu’na tepkiler sürüyor.

‘BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ CEZALANDIRILIYOR’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası da “Basın ve ifade özgürlüğü cezalandırılıyor” başlıklı ortak bir açıklama yayınladı.

“Demokrasinin temel kurumu olan basın ve ifade özgürlüğü, yaşanan son olaylarla, eskisinden daha ağır bir baskı dönemine girmiştir” denilen açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

“Gerçek sebebini bilemeden ve adil yargılanma hakları ihlal edilerek bugüne kadar 200’e yakın gazeteci terör örgütü üyeliği iddiasıyla cezaevinde tutulmuştur. Şimdi de medya organlarını da tutuklayan bir dönem yaşanmaktadır. Yeniden gazeteciler gözaltına alınmaktadır”.

‘SIKIYÖNETİM, OHAL MANZARASI’

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) bir açıklama yayımlayarak bugünkü operasyonun darbe, sıkıyönetim ve olağanüstü hal dönemlerinin uygulamalarını andırdığını belirtti.

GÖP’ten yapılan açıklamada operasyonun derhal durdurulması istendi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Yakın geçmişte baskıcı bu iktidarla birlikte çalışan, birlikte yürüyen bu kişilere yapılan soruşturma ve gözaltılar, iktidarın emrinden, denetiminden, kontrolünden çıkan gazetecilerin cezalandırılması operasyonudur…Haklarında soruşturma açılan, gözaltına alınan gazetecilerin geçmişte Ahmet Şık, Nedin Şener, Soner Yalçın gibi çok sayıda gazetecinin tutuklanmalarını savunması, sessiz kalması, bu kişilerin o günkü çizgilerinin, haksız, hukuksuz duruşlarını gösterir. Ancak bütün bunlar, bugün meslektaşlarımıza yönelik haksızlığa, hukuksuzluğa karşı çıkmamıza, basın ve ifade özgürlüğünü ‘yine’ savunmamıza asla engel değildir…Yapılan operasyon, iktidara muhalif çizgide olan tüm gazetecilere yönelik tehdittir, gözdağıdır”

AB: Gazeteci ve basın mensuplarına gözaltılar endişe verici

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın gözaltına alınmasına şu sözlerle tepki gösterdi:

“Türkiye’de gazeteci ve basın mensuplarının gözaltına alındığına dair bize ulaşan haberlerden çok endişeliyiz. Temsilciliğimiz, ne olduğuna dair tam bir çerçeve sunmak için yoğun olarak çalışmaktadır. Muhtemelen bugün öğleden sonra konuyla ilgili bir açıklama yapacağız.”

Ahmet Şık: Cemaatin yaşadığı faşizm

@sahmetsahmet

Birkaç yıl önceki faşizm döneminin kudretli sahiplerinden Cemaat’in bugün yaşadığının adı da faşizmdir. Faşizme karşı çıkmak erdemdir.

Ahmet Şık 2011 yılında Oda TV operasyonu sırasında gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Şık’ın o dönemde üzerinde çalıştığı ve Emniyet içindeki Cemaat mensuplarını anlatan “İmamın Ordusu” kitabı henüz basılmadan toplatılmıştı.

O dönemde başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan Şık’ın kitabı için “Bazı kitaplar vardır bombalardan daha tesirlidir” demişti.

MAZLUMUN KİMLİĞİ SORULMAZ

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Şu anda yaşadığımız süreç sağlıklı işleyen demokrasilerde yaşanan süreç değildir. Darbe sürecidir. Mazlumun kimliği sorulmaz. Biz her zaman mazlumların yanındayız. “Zaten bir dikta yönetimi var dikta yönetimi baskısını her gün artırıyor” dedi.

ZAMANLAMA MANİDAR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Hürriyet’e açıklamasında “Zamanlama manidar. Operasyon 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk çetesinin yaptığı darbelerden biri. Amaç; halkın haber alma özgürlüğünü ortadan kaldırmak” diye konuştu.

MUHALEFETİ SUSTURUYORLAR

Türkiye’de bugün aralarında gazetecilerin de bulunduğu pekçok kişinin gözaltına alınmasına ilişkin operasyona HDP‘nin tepkisi, “Muhalifleri susturuyorlar” şeklinde oldu. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Bir zamanlar KCK’ya operasyon yapıp, basını bölücülükle suçlayanlar, şimdi kendi sıralarının geldiğini görüyorlar” diye konuştu.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: GÜN İMTİHAN GÜNÜDÜR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Elazığ’ da “Gün imtihan günüdür. Herkes yaptıklarının ve bu ülkede demokrasiye yönelik tavırlarının hesabını da görecek, demokrasi yanında yeraldığında mükafatını da görecek” dedi.

 

Sosyal medyada paylaşın
        
   
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 − three =

More in Haberler

To Top